Concert: Passieconcert

za4mrt ’23

Concert met Membra Jesu Nostri van Buxtehude en werken van Arvo Pärt

Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24, 2011 HV Haarlem Routebeschrijving

Aanvang 15.30 uur, zaal open vanaf 15.00 uur

Een passieconcert met muziek uit twee verschillende stijlperiodes.

De barokcomponist Dietrich Buxtehude moet een groot aantal oratoria hebben geschreven die werden uitgevoerd op zogenaamde Abendmusiken, openbare concerten in de Marienkirche in Lübeck. Deze concerten zijn één van de eerste voorbeelden van muziekuitvoeringen waarbij de kunst op de eerste plaats stond en waar niet alleen de adel toegang had, maar die voor iedereen toegankelijk waren. Helaas zijn al Buxtehudes oratoria verloren gegaan, met uitzondering van Membra Jesu nostri. Het werk geldt als Buxtehudes beste vocale compositie.
In zeven cantates behandelt Membra Jesu Nostri zeven lichaamsdelen van de gekruisigde Jezus. Plasticiteit licht natuurlijk op de loer bij zo’n opzet maar wat vooral opvalt is de mystieke toon van de teksten, die zo nu en dan uit wereldse liefdespoëzie lijkt weggelopen te zijn. Achtereenvolgens komen de voeten, de knieën, de handen, de zijde, de borst, het hart en het gezicht aan bod.

De muziek van Arvo Pärt (geboren in Estland in 1935) is totaal anders dan die van Buxtehude. Het is in bijna alles het tegengestelde van barok: statisch in plaats van dansant, ascese in plaats van overdaad, verstilling in plaats van overdreven expressie.
Vocaal Ensemble Kwarts combineert eigenlijk bij elk concert wel muziek uit verschillende tijdsperioden. Voor het koor bieden beide componisten vergelijkbare uitdagingen in intonatie, tekstbehandeling en klankkleur. Daarnaast krijgt de muziek van Pärt door het gebruik van de barokstrijkinstrumenten van Florilegium Musicum een puurheid van klank die ongebruikelijk is maar heel goed past bij het muzikale kleurenpalet dat Pärt gebruikt.

Met medewerking van:

Barokensemble Florilegium Musicum

Alison Lau, sopraan
Sara Corbey, sopraan
David Cohen, altus
Pablo Gregorian, tenor
Janko Fraanje, bariton

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door

Prins Bernhard Cultuurfonds
Fonds van Zanten
Het Haarlemsche Muziekfonds
J.C. Ruigrok Stichting
Cultuur Stimuleringsfonds Haarlem