Concert: Simple Gifts for Christmas

Uitverkocht
zo17dec ’23

Kerstconcert

Waalse Kerk, Begijnhof 30, 2011 HE Haarlem Routebeschrijving

Aanvang 15.30 uur, zaal open vanaf 15.00 uur

Het Kerstconcert door Vocaal Ensemble Kwarts heeft dit jaar een uitgesproken Anglo-Amerikaans karakter door de keuze van de muziek, waarbij we getracht hebben de sfeer rond de Kerst, een tijd van zowel bezinning als vreugde, te treffen. Bezinning vindt haar weerklank in de verstilde stukken O Magnum Mysterium van Morten Lauridsen, My Lord has come van Will Todd en The Lamb van John Tavener, maar zeker ook in het prachtige A Hymn to the Virgin, door Benjamin Britten gecomponeerd toen hij nog maar 16 jaar oud was. In het adventstuk O Radiant Dawn van James McMillan maakt de bezinning plaats voor een verwachtingsvolle smeekbede.
Niet toevallig spelen ook de aangrijpende Five Spirituals, uit het oratorium A Child of our Time van de Britse Michael Tippett, een bepalende rol in dit programma. Met dit werk, ontstaan als reactie op de gruweldaden tijdens de Kristallnacht in 1938 in Duitsland, wilde de componist een vredesboodschap verspreiden die wellicht ook van toepassing is in ons heden. Daarin zijn de Five Spirituals uit het Afro-Amerikaanse erfgoed gebruikt als koralen met een universele dimensie.
Om de feestelijke sfeer rond de Kerst recht te doen, zorgen enkele kleurrijke Old American Songs van Aaron Copland, naast grote kerstfavorieten als Let it snow en White Christmas, voor de vrolijke noot. Ze illustreren ook de gemeenschapszin die door het samenzingen wordt aangewakkerd. Hopelijk weet Kwarts die ook te bereiken tijdens dit concert onder leiding van Gerrit Maas.
Graag tot dan!

Toegangsprijzen

  • € 15,00 online gekocht via Ticketkantoor
  • € 17,50 aan de zaal