Concert: Johannes Passion BWV 245

zo14apr ’19

naar de eerste uitvoering uit 1724

Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24, 2011 HV Haarlem Routebeschrijving

Aanvang 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur

Op de Goede Vrijdag van 1724 voerde Bach voor het eerst de Johannes Passion uit in de Nicolai Kirche in Leipzig. Hij deed dit met wat hem ter beschikking stond, een kleine maar kleurrijke instrumentale bezetting en een groep zangers van bescheiden omvang. Hoe dat toen klonk laat Vocaal Ensemble Kwarts horen, bijna 300 jaar na die eerste keer. Niet minder monumentaal en meeslepend dan de vaak grote uitvoeringen van tegenwoordig maar wel zo doorzichtig dat je elk detail kunt horen. Een zuchtende altviool. Een schrijnend duet van tenoren en bassen. De laagste snaar van de luit. Een haan die kraait.

De begeleiding wordt verzorgd door het barok ensemble Florilegium Musicum dat volledig op oude instrumenten speelt. Hierdoor komt de klank van de 18e eeuw nog meer tot uiting. Kleine solorollen worden door de koorleden uitgevoerd, in Bach’s tijd de normale praktijk. Voor de grote aria’s en de rol van de evangelist zijn vier professionele zangers aangezocht.
De uitvoering vindt eenmalig plaats op Palmzondag 14 april 2019 en is een unieke gelegenheid om iets van die eerste ervaring van 1724 te beleven. Komt dat horen!

Met medewerking van:
Solisten:
Johanneke Vogel, sopraan
Luise Kimm, alt
Erik Janse, tenor
Sinan Vural, bas

Barokorkest Florilegium Musicum

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:
Cultuur Stimuleringsfonds van de Gemeente Haarlem
Gilles Hondius Foundation
Fonds Van Zanten
Het Haarlemsche Muziekfonds
JC Ruigrok Stichting
Prins Bernhard Cultuurfonds

Toegangsprijzen

  • € 20,00 online gekocht via
  • € 25,00 aan de zaal