Concert: Zomeravondconcert

za3jun ’23

In het schilderachtig gelegen Spaarndam brengt Kwarts de zomer tot leven

Oude Kerk, Kerkplein 2, 2063 KB Spaarndam Routebeschrijving

Aanvang 20.30 uur, zaal open vanaf 20.00 uur

Met de zomer in aantocht brengt Vocaal Ensemble Kwarts een ode zowel aan de lange avonden, die romantische fantasieën bij de dichters en musici aanwakkeren, als aan de kortste nacht, die vooral in de Noordelijke landen uitbundig gevierd wordt. Het geloof wil dat er dan een link wordt gelegd tussen het verleden, het heden en de toekomst. Zo ook tijdens dit concert, dat stukken van de 18e-eeuwse Franse componist Jean-Philippe Rameau tot de hedendaagse Jaakko Mäntyjärvi laat horen.
Waar Rameau in zijn Hymne à la nuit de betovering van de nacht celebreert, is de titel Abendlied voor Brahms de gelegenheid tot mijmeringen over liefdesverdriet en afscheid, terwijl het bij Rheinberger een evangelische citaat oproept.
Tijdens de kortste nacht gaan het goede en het kwaad het gevecht met elkaar aan. Magische krachten hebben dan vrije spel, wat William Shakespeare zijn romantische komedie A Midsummer Night’s Dream heeft geïnspireerd. Op zijn beurt sprak dit toneelstuk tot de verbeelding van menig componist. Zo ook Felix Mendelssohn in zijn gelijknamige werk, waarvan Kwarts het vrouwenkoor Bunte Schlangen zal uitvoeren. Ralph Vaughan Williams laat de feeën aan het woord in Over hill, over dale, en de dubbelzinnige Lullaby van Mäntyjärvi zit vol enge wezens.
In de Baltische Staten biedt de zonnewende de gelegenheid om eeuwenoude heidense rituelen te eren. Het Sint Jansfeest is daaraan ook verbonden, bezongen door de Est Veljo Tormis in zijn Jaanilaul. In het volksliedje Līgo! van de Letse componist Ārijs Šķepasts krijgen we, wederom als in een droom, een glimp van vrouwen aan de oever van een meer. Zij dragen een bloemenkrans op hun hoofd als symbool van wedergeboorte en vruchtbaarheid. Het traditionele Letse liedje Pūt, vējiņi bezingt zowel de vrijheid als de nostalgie van het moederland en werd gezongen tijdens de “zingende revolutie” die tot de onafhankelijkheid van de Baltische staten heeft geleid.

Met medewerking van:
Maurice van Schoonhoven, piano

Toegangsprijzen

  • € 12,50 online gekocht via Ticketkantoor
  • € 15,00 aan de zaal